Waarom roest staal?

Waarom roest staal?

Een oude fiets, gereedschappen die je buiten laat liggen of een oldtimer die te lang geen liefde krijgt: allemaal worden ze op een gegeven moment onderhevig aan roest. Zonder roest zou staal misschien wel het beste materiaal zijn om mee te bouwen. Perfectie bestaat niet en zo ook niet met staal. Hoe bestaat alleen een roestlaag op je stalen materialen en wat je ertegen kunt doen? Dat lees je in dit artikel.

Wat is roest?

Corrosie is een natuurlijk proces waarbij metalen componenten worden aangetast. Corrosie is het proces wat roest oplevert. Corrosie van staal is een elektrochemische reactie. Het kan in verschillende vormen voorkomen zoals chemische corrosie en atmosferische corrosie. Atmosferische corrosie komt hiervan het meeste voor. Wanneer roest niet snel wordt aangepakt, kan dit ernstige schade aanrichten. Zeker bij gebouwen, maar ook bijvoorbeeld auto’s kan repareren hoog in de kosten lopen.

Hoe ontstaat er roest?

Roest ontstaat doordat een metaal zoals staal een reactie met zijn omgeving krijgt. In bijvoorbeeld water zitten zure stoffen. Wanneer staal wordt blootgesteld aan deze zure stoffen in vocht en bijvoorbeeld zuurstof, gaan de ijzerdeeltjes verloren. De ijzerdeeltjes worden geoxideerd en dit veranderd de ijzerdeeltjes in Fe⁺⁺. Bij de omzetting van ijzer (Fe) naar Fe⁺⁺ komen twee elektronen vrij die door het staal stromen. Door de zuurstof stijgen deze elektronen op en vormen hydroxylionen (OH). Het Fe⁺⁺ reageert weer net de OH-deeltjes waardoor FeOH wordt gevormd. Dit staat ook wel bekend als roest. Dit is tevens de rede waarom staal wat veel in contact komt met vocht, sneller last heeft van roest.

Wat kan je doen tegen roest?

Het is raadsaam om niet voor regulier staal te kiezen wanneer het materiaal veel in aanraking komt met vocht. Wanneer dit wel het geval is, is intensief onderhoud het beste wat je kunt doen. Roest verspreid zich namelijk snel. Wanneer je lang wacht, is de schade vaak niet meer te overzien. Wanneer je er snel bij bent is roest goed te verhelpen. Dit kost alleen dus wel de enige tijd.

Of kies voor roestvast staal

De beste keuze die je in dit geval kunt maken is om te kiezen voor roestvast staal (ofwel RVS). RVS roest veel minder snel als staal en is daarom goed bruikbaar bij plekken die veel in aanraking komen met vocht. Metaalcenter heeft diverse RVS materialen, zoals RVS platen en RVS buizen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *