De mooiste houten schuttingen

De mooiste houten schuttingen

Mensen die op zoek zijn naar een tuinomheining komen niet zelden terecht bij een schutting. Vaak wordt hierbij bovendien gekozen voor schuttingen die deels of geheel gemaakt zijn van hout. Uiteraard zijn daar ook diverse goede redenen voor. Daar gaan we in de alinea hieronder dieper op in. Natuurlijk noemen we daarna ook voorbeelden van soorten hout die voor een schutting ideaal zijn. Daarmee kun je uitstekend voorbereid op zoek naar de mooiste houten schuttingen voor rondom jouw tuin.

6 goede redenen om voor een schutting van hout te kiezen

In vergelijking met andere vormen van tuin afbakening heeft een schutting die (grotendeels) van hout is vervaardigd de volgende voordelen te bieden:

 • De meeste houten schuttingen hebben zeer weinig onderhoud nodig.
 • Een houten schutting is meestal erg eenvoudig op te leuken met bijvoorbeeld plantenbakken, klimplanten en andere vormen van decoratie.
 • Houten schuttingen staan dikwijls garant voor voldoende privacy. Door zo’n schutting heen kijken is namelijk bijna niet mogelijk.
 • Een goede schutting zorgt ervoor dat je in de tuin grotendeels uit de wind zit.
 • Gezien de vele voordelen die een houten schutting biedt vallen de prijzen ervan alleszins mee.
 • Er is wat betreft schuttingen van hout enorm veel keuze. Lees verder om daar een beter beeld van te krijgen.

Voorbeelden van ideale houtsoorten voor een schutting

Er bestaan diverse zeer geschikte typen hout waarvan een schutting kan worden gemaakt. Volgens ons zijn vooral de volgende houtsoorten een speciale aanbeveling waard:

 • Grenenhout. Deze niet al te harde houtsoort heeft een prettige, lichte kleur en is vrij eenvoudig te bewerken. Mede door dit laatste behoort grenenhout tot de goedkopere houtsoorten. Daarentegen is grenen niet het type hout met de langste levensduur, al kan de duurzaamheid wel worden verbeterd door het hout op de juiste manier te behandelen. Overigens leent grenenhout zich er ook prima voor om over te spuiten in andere kleuren. Spuit je grenenhouten planken zwart, dan heeft dat zelfs een gunstige invloed op de levensduur.
 • Van nature is vurenhout een stuk duurzamer dan grenen. Een goed behandelde schutting van vurenhout kan doorgaans zo twintig jaar mee. Het sterke en harde vurenhout komt verder eveneens in overwegend rustgevende kleuren.
 • Wie op zoek is naar de langst mogelijke levensduur komt waarschijnlijk terecht bij hardhout. Een schutting van hardhout kan misschien wel langer dan dertig jaar worden gebruikt, zonder dat de kwaliteit en de uitstraling ervan echt achteruit gaan. Hardhout is in de aanschaf wel aan de dure kant, en ook heeft dit type hout iets meer onderhoud nodig.
 • Als je op zoek bent naar een schutting in een originele kleur, dan vormt red class wood een zeer interessante keuze. Dit hout is op een dusdanige manier bewerkt dat het een verfijnde, roodachtige kleur draagt. Verder gaat het hier om een vrij krachtige soort naaldhout met een relatief lange levensduur.
 • Een andere houtsoort met een unieke kleur, die tussen rood en bruin in zit, is Douglas hout. Dit hout komt van douglas sparren en biedt behalve de fraaie kleur een lange levensduur van zeker vijftien jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *