Anders of juist toch niet?

Anders of juist toch niet?

We hebben het vaak over de verschillen tussen mannen en vrouwen, maar er zijn ook heel veel onderwerpen waar iedereen elkaar in herkent! We leven al millennia samen, het mag toch duidelijk zijn dat we met elkaar kunnen opschieten. Zo verschillend zullen we toch niet zijn dan?

Uiterlijk en innerlijk

We zijn ons bewust van de overduidelijke verschillen in uiterlijke kenmerken. Dit hebben we allemaal in de brugklas al behandeld. We kunnen het ook vaak gewoon zien bij elkaar. Maar iets wat je moeilijker kan zien, zijn de verschillen aan de binnenkant van onze lichamen. En eigenlijk zitten deze alleen bij de geslachtsorganen, want op die organen na bevatten we toch vrijwel dezelfde onderdelen om te kunnen functioneren! We hebben allemaal een hart wat ons bloed in de rondte pompt, onze levers halen bij iedereen gifstoffen uit het bloed en onze darmen werken ook allemaal hetzelfde voor een goed verloop.

Daarnaast reageren we allemaal ook hetzelfde op een verhoogd level van dopamine en serotonine in ons bloed. We krijgen er allemaal meer energie van en voelen ons beter zodra die meer in onze bloedbanen voorkomen. Knuffelen we iemand waar we veel om geven? Dan maken we toch echt allemaal dezelfde stof oxytocine aan! We denken dat we heel erg anders in elkaar zitten, maar in de basis werkt het allemaal precies hetzelfde. Het zou ook hartstikke verwarrend zijn als we allemaal anders op dezelfde hormonen zouden regeren!

Goed of slecht?

Dat moet je eigenlijk helemaal zelf zien te bedenken. Er zijn natuurlijk genoeg verschillen tussen mannen en vrouwen, maar het gaat erom wat je daarmee doet. Zolang iedereen dezelfde kansen heeft en zijn eigen keuzes kan maken zal er altijd iets moois uit kunnen komen. Als we er allemaal af en toe bij stilstaan dat we dezelfde bouwstenen voor het leven hebben, helpt dit misschien wat ongelijkheid de wereld uit te helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *